Fysisk aktivitet

Hvad er fysisk aktivitet, og hvorfor er det nødvendigt? På denne side finder du en hurtigt oversigt over hvad det vil sige at være fysisk aktiv, og hvor aktiv du bør være.

Det kan være svært at danne sig reelt overblik over sin daglige aktivitet. I en travl hverdag mister man hurtigt overblikket over sit aktivitets niveau, da mange af døgnets timer går med transport, kontor arbejde, husholdning, familie mm. Derfor mener vi at det er vigtigt, at give vores medlemmer nogle redskaber til hvorledes, at netop I lykkedes med at få et aktivt liv.

Hvad er aktivitet?

Hvornår er man egentlig aktiv? Det er et godt spørgsmål, og svaret er ikke helt enkelt. Det er forskelligt for den enkelte, men der er heldigvis nogle retningslinjer man kan følge.

Vi har forsøgt at give jer en over sigt over hvad aktivitet er set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv. Groft sagt kan dele aktivitet op i 3 kategorier:

  • Almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter er de aktiviteter, du hyppigt udfører i dagligdagen af kort varighed (under 10 minutter) uanset intensitet.
  • Moderat intensitet er fysisk aktivitet, hvor du bliver lettere forpustet, og hvor du kan tale med andre imens.
  • Høj intensitet er fysisk aktivitet, hvor du føler dig forpustet og har svært ved at føre en samtale. (Kilde: Sundhedsstyrelsen)

“Jamen, hvor aktiv skal jeg være?”

Det er forskelligt hvor aktivt man behøver at være, alt efter hvad ens øvrige dagligdag består af.

Udover din dagligdag er der andre faktorer der spiller en væsentlig rolle når du skal afgøre hvilket aktivitets niveau du bør have. Det kan være relevante sundhedsproblematikker, som vi kigger på her, men det er faktisk også din alder, som spiller en stor rolle for dit aktivitets niveau.

Nedenfor kan du se anbefalingerne for fysisk aktivitet fordelt i aldersgrupper: